Dünya Antimikrobiyal Direnç Farkındalık Haftası
Dünya Antimikrobiyal Direnç Farkındalık Haftası
Eğitin! Savunun! Hemen harekete geçin!
Antimikrobiyal Direnç (AMR), bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler artık antimikrobiyal ajanlara yanıt vermediğinde ortaya çıkar. İlaç direncinin bir sonucu olarak, antibiyotikler ve diğer antimikrobiyal ajanlar etkisiz hale gelir ve enfeksiyonların tedavisi zor veya imkansız hale gelir, bu da hastalık yayılma, ciddi hastalık ve ölüm riskini artırır. Enfeksiyonların en ağır formlarının ve sepsisin tedavi edildiği Yoğun Bakım Ünitelerinde AMR yaşamsal önemdedir!
Dünya AMR Farkındalık Haftası (WAAW), AMR konusunda farkındalığı ve anlayışı artırmak ve ilaç dirençli enfeksiyonların ortaya çıkmasını ve yayılmasını azaltmak için paydaşlar arasında en iyi uygulamaları teşvik etmek için düzenlenen küresel bir kampanyadır ve her yıl 18-24 Kasım tarihleri arasında kutlanmaktadır.
Dünya AMR Farkındalık Haftası 2024'ün teması "Eğitin. Savunun. Hemen harekete geçin".
Antimikrobiyal direnç, acil bir küresel sağlık ve sosyoekonomik krizdir. AMR, 1,3 milyon ölümden doğrudan sorumludur ve her yıl 5 milyon ölüme katkıda bulunur. 2030 yılına kadar tahmini küresel yıllık maliyeti 3,4 trilyon ABD dolarına kadar ulaşacak ve 2050 yılına kadar 28 milyon insan yoksulluğa itilecek.
Antimikrobiyal direnç görünmezdir, ancak kurbanları görünmez değildir!
Antibiyotiklere ve diğer antimikrobiyal ilaçlara karşı artan direnç sorununu ele almak için küresel bir eylem planı, Mayıs 2015'te 68. Dünya Sağlık Asamblesi'nde onaylandı. Planın temel hedeflerinden biri, etkili iletişim, eğitim ve öğretim yoluyla AMR konusunda farkındalığı ve anlayışı artırmaktır. WAAW her yıl 18 - 24 Kasım tarihleri arasında gerçekleşir ve küresel olarak DSÖ tarafından yönetilir. DSÖ, 2023'teki küresel istişarelerin ardından Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası'nın adını Dünya Antimikrobiyal Direnç Farkındalık Haftasıolarak değiştirdi.
TÜRK YOĞUN BAKIM DERNEĞİ olarak antimikrobiyal tedavi uygulamalarının bilimsel çerçevede gerçekleştirilmesini ve AMR karşı hassas olunması gerektiğini savunuyoruz.
Antibiyotikler;
- Ateş düşürmez
- Ağrı dindirmez
- Virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez
- Yaygın ve yanlış kullanıldığında hızla direnç gelişir
- Direnç geliştiğinde antibiyotikler esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir