Derneğimizin 46. Kuruluş Yıldönümü kutlu olsun!
Derneğimizin 46. Kuruluş Yıldönümü kutlu olsun!
Saygıdeğer Meslektaşlarımız,
Bugün kuruluşumuzun 46. Yıldönümünü idrak ederken haklı bir gurur ve mutluluk içerisindeyiz. Aynı dönemde Avrupa’da da birçok ülke ulusal yoğun bakım derneklerini kurma aşamasındayken, Dünya Yoğun Bakım Federasyonu ile yoğun ilişkiler içerisinde olan ve bu teşkilatta Türk delegesi olarak görev yapan Prof. Cemalettin Öner ve yoğun bakımla ilgilenen meslektaşları ile birlikte Yoğun Bakım Derneğinin kurulması çalışmalarını başlattılar. Prof.Dr.Cemalettin Öner’in başkanlığında, Prof.Dr. Sadi Sun, Prof.Dr.Seyhan Çelikoğlu, Prof.Dr.Cemil Barlas, Prof.Dr.Umur Kaya, Prof.Dr.Hüsamettin Kerim Gökay, Prof.Dr.Faruk Or, Prof.Dr.Abdülkadir Erengül, Doç.Dr.Yıldız Köse, Doç.Dr.Beyhan Özden, Doç.Dr.Göksel Kalaycı, Doç.Dr.Kutay Akpir, Doç.Dr.Edip Kürklü, Uzm.Dr. Dikmen Dolar, Uzm.Dr.Tuğrul Denkel
7 Kasım 1978 Salı günü İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kürsüsünde ilk toplantılarını yaparak ‘Yoğun Tedavi ve Bakım Derneğini’ kurmuşlardır. Dernek adı, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın 13.09.2006 tarih ve B050DDB0000007/34-029-92 sayılı yazıları ekinde alınan Bakanlık Onayı gereği “TÜRK YOĞUN BAKIM DERNEĞİ” olarak değiştirilmiştir.
Dernek tüzüğümüzde belirlendiği üzere kuruluş amacımız “Yoğun Bakım biliminin, verdiği hizmetlerin ve bu alanda çalışanların her yönden geliştirilmesi, desteklenmesi ve mesleki haklarının korunmasıdır.”. Meslek etiketimizin dünyada dahi henüz tanımlanmamış olduğu bir dönemde büyük bir ileri görü sonucu kurulmuş olan TYBD, kuruluş felsefesi olarak “emek” ve “liyakat”a saygıyı esas almıştır. Bu ilke ve felsefesini, yan dal ihdasından sonra da korumaya devam etmiştir. Bunun en iyi kanıtı yapılan eğitimlerde ve sunulan hizmette yer alıp emek veren yan dal uzmanlık öğrencileri ve uzmanları, Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık öğrencileri ve uzmanlarından oluşan geniş meslektaş kitlemizdir. Kırkaltı yıldır gücünü artırarak hizmet sunmaya devam eden ve geniş bir kitlenin temsiliyetini üstlenerek alanında çatı dernek olma özelliğini koruyan bir dernek olarak kurucu felsefe ve ilkelerimiz ile var olmaya devam edeceğimizin bilinmesini isteriz. Multidisipliner kimlikte “emek ve liyakatı” esas alarak yoğun bakıma hizmet eden meslektaşlarımız ile birlikte yürümeye devam edeceğiz. Tüm çabamız “yoğun bakım” alanında mükemmele ulaşma hedefimiz ve tutkumuz ile ilişkilidir.
Bu motivasyon ile görev süremizin başlamasını takiben ilk faaliyetimiz, mesleğimizin kuruluşunun dönüm noktası olan 1952 yılı “polio salgını” sırasındaki ilk yoğun bakım deneyimini, bu olayın baş karakteri olan Bjorn Ibsen ve arkadaşlarını anmak, hatırlamak ve unutmamak amacıyla düzenlediğimiz toplantı oldu. Her yıl 27 ağustosta bugünü hatırlatarak yapmaya başladığımız faaliyetler; ülkemizde de gelenekleri ve kökleri eskilere uzanan yoğun bakım tarihini, genç bir anestezi uzmanı olan Bjorn Ibsen’in büyük bir tevazu ile "Bizim yaptığımız sadece ameliyathanede çok işimize yarayan ilke ve teknikleri tıbbi hastalıkları olan hastalarda da kullanmaktı" şeklinde ifade ettiği kuruluş aşamasını öğrenmek, anlamak, hatırlamak ve yaşatmak temelinde değerlendirilmelidir.
Bu sorumluluk ile başladığımız çalışmalar eğitim faaliyetlerindeki etkinlik, çeşitlilik ve ulaşılabilirlik konularında iyileşme ve gelişmeye odaklandı. Yeni başlattığımız “TYBD asistan okulu”, “Yoğun bakım enfeksiyonları okulu”, “e-KURS”lar, bilimsel çalışma gruplarımızın faaliyetleri için tasarlanan “TYBD-ÇİP (Çevrim İçi Platformu)” yeni formatta düzenlenen “e-TYBD”, “Yoğun bakımda nütrisyon sempozyumu”, “Dünya sepsis günü farkındalık” çalışmaları yoğun ilgi gördü. “Akademi Yoğun Bakım” çatısında toplanan tüm Dernek arşivinin, giderek sayılarının artmasını beklediğimiz e-TYBD, TYBD-ÇİP, e-KURS, e-KİTAP ile zenginleşeceğini ümit ediyoruz. Yıldönümümüz olan bugün, Ulusal Kongremizde kayıt altına alınmış olan “TYBD-Podcast” lerin yayınlanmasına başlayarak düzenli aralıklarla yenilerinin yayınlanması planlanmaktadır.
Benzer bir vizyonla, Türk yoğun bakım camiası ile yabancı meslektaşlarımızın aynı ortamda bilimsel paylaşımlar yapmaları ve özellikle genç meslektaşlarımız için bir iş birliği ve sosyal ağ oluşturmak amacıyla çalışmalar hız kazanmıştır. Bu çabanın önemli bir meyvesi ESICM LIVES FORUM toplantısı ile alınmıştır. Bu evrenselleşme sürecinin artarak devam edeceğini ümit ediyoruz.
Nice yıldönümlerinde, nice yeni etkinlikle görüşmek üzere…
Prof. Dr. Tuğhan Utku
TYBD Yönetim Kurulu adına Başkan